Μέλι

Μέλι

Αγνό μέλι από το Ζαγόρι Το μέλι ήταν γνωστό σε πολλές περιοχές του κόσμου από την αρχαιότητα για το πόσο ωφέλιμο ήταν για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν βραχογραφίες χιλιάδων χρόνων όπου παριστούν κυνηγούς μελιού από άγρια μελίσσια σε απόκρημνα βράχια χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια σχοινιά ή σκαλωσιές, κάτι το οποίο σε κάποιες χώρες γίνεται ακόμη και σήμερα. Επίσης υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι οι άνθρωποι άρχισαν να απασχολούνται με την μελισσοκομία από πολύ παλιά όπως και στην αρχαία Ελλάδα έχοντας διάφορους τύπους κυψελών αλλά και μελισσοκομείων.

Σήμερα έχουν εξελιχθεί οι τύποι των κυψελών, οι τεχνικές αλλά και τα διάφορα εργαλεία με αποτέλεμα να γίνονται πιο εύκολα οι διάφορες εργασίες αλλά και πιο παραγωγική η μελισσοκομία γενικότερα. Το μέλι είναι μια αγνή, θρεπτική, νόστιμη και δυναμωτική τροφή για τον άνθρωπο δίνοντάς του ενέργεια και ευεξία. Περιέχει δεκάδες συστατικά όπως λιπαρά και οργανικά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα , βοηθάει στην σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική, δράση αυξάνοντας την αντίσταση του οργανισμού σε διάφορα παθογόνα . Όλες αυτές οι ωφέλιμες ιδιότητες του μελιού είναι σε άριστα επίπεδα όταν το μέλι είναι αγνό, ανόθευτο και προέρχεται από μεγάλη ποικιλία άγριων λουλουδιών και μελιτοεκκρίσεις δασικών δέντρων.

Το μέλι που παράγεται στο Δίλοφο Ζαγορίου προέρχεται από μεγάλη ποικιλία ορεινών ανθοφοριών αποτελούμενη από αγριολούλουδα, βοτάνα, όπως διάφορα είδη αγριοτρίφυλλου, άγριας μέντας και δυόσμου, άγριας ρίγανης, από άνθη διαφόρων δασικών δέντρων και θάμνων όπως ακακία, καστανιά, σφενδάμι, αγριοκερασιές αλλά και ήμερες εγκατελειμμένες κερασιές και κορομηλιές που υπάρχουν από πολύ παλιά στο Δίλοφο, χελιδρονιές (κληματίδες), βατομουριές, καθώς και από μελίτωμα βελανιδιάς, δέντρο το οποίο κυριαρχεί στα δάση της περιοχής και του προσδίδει βαθύ σκούρο χρώμα. Λόγω αυτής της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας το μέλι που παράγεται στο Δίλοφο είναι πολύ υψηλής βιολογικής, θρεπτικής και διατροφικής αξίας με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και επίσης με υψηλές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Advertisements