Γύρη

Γύρη

Κουτάλι με γύρη

Οι μέλισσες έχουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην φύση ως επικονιαστές χιλιάδων φυτικών ειδών, μεταφέροντας  γύρη από άνθος σε άνθος (επικονίαση) συμβάλλοντας  στην ποικιλότητα της χλωρίδας στη φύση με το να εξασφαλίζουν τον  πολλαπλασιασμό και τη διατήρηση της. Χωρίς την επικονίαση από τις μέλισσες η παραγωγή καρπών και σπόρων διαφόρων φυτικών ειδών θα ήταν σχεδόν αδύνατη, άρα και εξαιρετικά δύσκολη η διατήρησή τους στη φύση.

Η γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες κατά τη διάρκεια της επικονίασης είναι πολύ σημαντική πρωταρχικά για τη δική τους αναπαραγωγή και επιβίωση, διότι αποτελεί την αποκλειστική πηγή πρωτεϊνών, η οποία μαζί με άλλα συστατικά της όπως ανόργανα στοιχεία, υδατάνθρακες, λίπη, τερπένια, καροτενοειδή, φλαβονοειδή, κ.ά είναι απαραίτητη για τη διατροφή, την ανάπτυξη, την εκτροφή γόνου, τη λειτουργία των αδένων τους κ.ά  βασικών αναγκών τους.

Και για τον άνθρωπο η γύρη αποτελεί πολύ θρεπτική τροφή διότι είναι μια πλούσια φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ορμόνες, ένζυμα κ.ά συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας για τη διατροφή του. Κάποιες από τις σημαντικές ιδιότητες της γύρης για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ότι αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων μειώνοντας τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια. Βοηθάει στην διανοητική λειτουργία, δίνει δύναμη και ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, βελτιώνει το μεταβολισμό και τη σεξουαλικότητα, καταπολεμά την γενική αδυναμία και εξασθένιση του οργανισμού. Βοηθάει στην θεραπεία φλεγμονής του προστάτη, επηρεάζει θετικά στην τριχοφυΐα των μαλλιών, επηρεάζει θετικά το μεταβολισμό του νερού, ελέγχει την απόθεση λίπους στον οργανισμό και ελέγχει την λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς αδένα. Ακόμα βοηθάει στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς και βελτιώνει την κατάσταση των ατόμων με ήπιες αλλεργίες να αποκτήσουν ανοσοποίηση.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η ημερήσια κατανάλωση 35 γραμμαρίων (μια κουταλιά της σούπας) καλύπτει τις ανάγκες ενός ενήλικου ανθρώπου σε πρωτεΐνες, ένζυμα και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση της γύρης ξεκινά αρχικά με μικρή ποσότητα για να τη συνηθίσει το στομάχι καταναλώνοντας για μία εβδομάδα ένα κουταλάκι του γλυκού και σταδιακά μετά αυξάνεται στην κανονική δόση και διάστημα 4-6 μηνών χωρίς διακοπή ανάλογα με την αντίδραση του κάθε ατόμου.

Η γύρη συλλέγεται από τον μελισσοκόμο με ειδικές παγίδες (γυρεοπαγίδες) τις οποίες  προσαρμόζει στην είσοδο των κυψελών και είναι διαμορφωμένες έτσι ώστε κατά την είσοδο των μελισσών, οι δύο μπαλίτσες γύρης που έχουν μαζέψει στα πίσω πόδια τους κατά την συλλογή από τα διάφορα άνθη, να πέφτουν σε ειδικά διαμορφωμένη θήκη πριν προλάβουν να την αποθηκεύσουν στις κηρήθρες.

Η γύρη που μαζεύουν οι μέλισσες στο Δίλοφο είναι υψηλής βιολογικής αξίας διότι προέρχεται από μεγάλη ποικιλία άγριων λουλουδιών και  όπως αναφέρεται και στην παράγραφο για το μέλι, σε ένα πεντακάθαρο φυσικό περιβάλλον.

Συλλέκτης γύρης | Ζαγοροχώρια

.

Advertisements