Βάμμα πρόπολης

Βάμμα πρόπολης

Βάμμα πρόποληςΗ πρόπολη είναι μια ρητινώδης εύκαμπτη κολλώδης ουσία την οποία συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες.

Η χρήση της στο μελίσσι προορίζεται για τη στεγανοποίηση και την απολύμανση του εσωτερικού χώρου της κυψέλης. Με την πρόπολη οι μέλισσες επιχρίουν τα εσωτερικά τοιχώματα της φωλιάς τους και των κελιών, κλείνουν σχισμές και χαραμάδες, ενώ καλύπτουν ποντίκια, πεταλούδες και άλλα μεγαλόσωμα ζώα που πέθαναν μέσα στην κυψέλη και είναι δύσκολο να τα απομακρύνουν.

Βάμμα πρόπολης περιεκτικότητας 60% σε συσκευασία των 20mlΤις ρητίνες που είναι και το βασικότερο συστατικό της τις συλλέγουν από τους οφθαλμούς, τους μίσχους των φύλλων, τους κορμούς και άλλα μέρη διαφόρων  δέντρων όπως κωνοφόρα, βελανιδιές, φτελιές, λεύκες, οξιές, σημύδες, καστανιές κ.ά . Η χημική σύσταση της πρόπολης είναι 55% ρητίνη, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια, 5% γύρη, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένια, αλειφατικά οξέα, φλαβόνες, φλαβανόλες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες,  ιχνοστοιχεία καθώς και άλλες ουσίες. Το χρώμα της είναι συνήθως καφέ-πράσινο, σκούρο-καφέ, καστανό και σχετίζεται με τη βοτανική της προέλευση. Η συλλογή της πρόπολης από τις μέλισσες γίνεται κατά τις θερμές ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 20 C  μετά τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Σε θερμοκρασία 25 C  η μορφή της είναι μαλακή και κολλώδης ενώ σε θερμοκρασίες κάτω των 15 C γίνεται σκληρή και εύθραυστη.

Όσον αφορά τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πάρα πολλά όπως το ότι έχει αντιβιοτική και  αντιμικροβιακή δράση με βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες, χρησιμεύοντας για την θεραπεία τραυμάτων των αναπνευστικών οργάνων, της στοματικής κοιλότητας και άλλων περιοχών του ανθρώπινου σώματος, καθώς και για τη θεραπεία της χρόνιας ωτίτιδας, του έλκους, της ρευματοειδής αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Η πρόπολη έχει αντιφλεγμονώδη δράση στις αρθρώσεις, στο δέρμα και στους βλεννώδεις ιστούς, προστατεύει τη βιταμίνη C από την οξείδωση, έχει ευεργετική επίδραση στα τριχοειδή αγγεία όπου και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Έχει αντισηπτική δράση, έχει θετικά αποτελέσματα στην θεραπεία στο συνάχι, στην φαρυγγίτιδα, στο χρόνιο κνησμό, στις μυκητιάσεις και σε προβλήματα ωτορινολαρυγγολογίας. Επίσης χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, σε λοσιόν, κρέμες προσώπου, σαπούνια, σαμπουάν και οδοντόκρεμες.

Η συλλογή της πρόπολης από τους μελισσοκόμους  γίνεται κυρίως στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η πρόπολη είναι μαλακή και εύπλαστη από μελίσσια του  μελισσοκομείου τα οποία έχουν την τάση να συλλέγουν περισσότερη πρόπολη. Η διαδικασία ξεκινά τοποθετώντας ειδικά διαμορφωμένες παγίδες οι οποίες είναι πλαστικά εύκαμπτα πλέγματα, επάνω στους κηρηθροφορείς (πλαίσια τα οποία έχουν τις κηρήθρες) έτσι ώστε να έχουμε όσο γίνεται πιο καθαρό προϊόν. Τα ανοίγματα του πλαστικού πλέγματος είναι πολύ μικρά από τα οποία δεν χωρούν οι μέλισσες και οι οποίες έχουν την τάση να τα κλείνουν με πρόπολη. Όταν οι μέλισσες τα γεμίσουν με πρόπολη παίρνουμε τα πλέγματα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για κάποιες ώρες έτσι ώστε η πρόπολη σκληραίνει, γίνεται εύθραστη, ξεκολλά εύκολα από την παγίδα και κατόπιν  θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια.

Αποθηκεύεται σε πλαστικές σακούλες μέσα σε γυάλινα βάζα τα οποία κλείνουμε καλά σε σκιερό, δροσερό και ξηρό χώρο μέχρι και για δύο χρόνια.

Την καταναλώνουμε όπως είναι μασώντας μικρά κομμάτια μέχρι να λειώσει στο στόμα με τη βοήθεια του σάλιου το οποίο την κάνει πιο δραστική  και μετά την καταπίνουμε. Άλλος τρόπος είναι να παρασκευάσουμε βάμμα αναμειγνύοντας σε γυάλινο βάζο ένα μέρος πρόπολης με περίπου τρία μέρη καθαρής αιθυλικής αλκοόλης καθαρότητας  95% την οποία έχουμε αραιώσει με βραστό νερό σε 60% περιεκτικότητα σε καθαρή αιθυλική αλκοόλη και αφήνουμε το διάλυμα αυτό για περίπου είκοσι ημέρες στο βάζο αναδεύοντας καθημερινά. Μετά τις είκοσι ημέρες φιλτράρουμε το διάλυμα αυτό σε λεπτή σήτα και τοποθετούμε το καθαρό βάμμα σε μπουκαλάκια σκοτεινού χρώματος χωρητικότητας 20ml και καπάκι στο οποίο είναι προσαρμοσμένο σταγονόμετρο.

Η ημερήσια δοσολογία του βάμματος είναι 10-15 σταγόνες και τουλάχιστον για ένα μήνα προληπτικά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η δοσολογία για θεραπευτικούς λόγους διαφέρει και κυμαίνεται εξαρτώμενη από την ασθένεια και τον οργανισμό.

Η ποιότητα της πρόπολης  που εξασφαλίζεται στο Δίλοφο είναι πολύ υψηλή και  έχει να κάνει με την φρεσκότητα, την καθαρότητά της από ξένες ύλες, καθώς και με την ποιότητα των ρητινών που περιέχει, τη γύρη, τα αιθέρια έλαια και τα άλλα συστατικά, της τα οποία είναι πολύ υψηλής βιολογικής αξίας λόγω της μεγάλης ποικιλίας δασικών δέντρων, άγριων λουλουδιών και βοτάνων που υπάρχουν στην περιοχή.

 

Advertisements