Μέλι στα 900

Κυψέλη

Στο χωριό Δίλοφο το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, στα Ζαχοροχώρια Ιωαννίνων και σε υψόμετρο 900 μέτρα, βρίσκεται η  μελισσοκομική μου μονάδα από το 2005. Τα μελίσσια δεν  μετακινούνται από το χωριό και έτσι εξασφαλίζεται μια σταθερή ποιότητα καθαρού και αγνού μελιού από μεγάλη ποικιλία ορεινών ανθοφοριών που φύονται στα όρια του χωριού αλλά και έξω από αυτά καθώς οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να βρουν ανθοφορίες και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την κυψέλη τους.

Η μεγάλη ποικιλία ανθοφοριών, ο καθαρός αέρας, το καθαρό νερό, οι ανύπαρκτοι αστικοί και βιομηχανικοί ρύποι, και το ότι δεν υπάρχουν γεωργικές καλλιέργειες στην περιοχή καθιστούν τα μελισσοκομικά προϊόντα μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό και πρόπολη άριστης ποιότητας ,υψηλής βιολογικής, θρεπτικής και διατροφικής αξίας. Επίσης όλοι οι παραπάνω παράγοντες εξασφαλίζουν ένα πολύ καθαρό περιβάλλον  ώστε  η  περιοχή να αποτελεί θύλακα προστασίας των μελισσών διότι  εξασφαλίζει πολύ καλές συνθήκες για την υγεία και την ανάπτυξή τους, πράγμα που έχει γίνει δύσκολο έως αδύνατο σε πολλές περιοχές του κόσμου όπου πεθαίνουν οι μέλισσες. Οι αιτίες που το προκαλούν αυτό είναι η ρύπανση του αέρα, του νερού, του εδάφους, αλλά και  λόγω των τεράστιων εκτάσεων με μονοκαλλιέργειες  όπου γίνεται αλόγιστη   χρήση διαφόρων γεωργικών φαρμάκων, τα οποία καθιστούν τα άνθη βλαβερά και επικίνδυνα για αυτές, όπως  επίσης λόγω της καλλιέργειας μεταλλαγμένων φυτών στα οποία υπάρχουν τοξικές ουσίες με αντίστοιχες συνέπειες στα άνθη.

Ο παραγωγός Μανώλης Διαμαντόπουλος παράγει μέλι και γύρη που προέρχονται από μεγάλη ποικιλία άγριων λουλουδιών αλλά και μελίτωμα βελανιδιάς με έδρα το Δίλοφο στα Ζαγόρια

Τα μελίσσια τού Μ. Διαμαντόπουλου στο Δίλοφο Ζαγοροχωρίων

Advertisements